Mai izgalmas növényünk a Nirvana egyik slágerének és Kentucky kies, csombormentával sűrűn borított, területének névadó gazdája, a csombormenta.

Illustration for article titled Flóra  fauna general
Advertisement

Rendszertani besorolása:

Országa: Növények (Plantae)
Törzse: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoportja: Valódi kétszikűek ( Eudicots)
(Második (?)) csoportja: Asteridae
(Harmadik (??)) csoportja: Euasterids I
Rendje: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Családja: Árvacsalánfélék (Lamiaceae)
Alcsaládja: Nepetoideae
Nemzetség-csoportja: Mentheae
Nemzetsége: Menta (Mentha)
Faja: M. pulegium (<— ez miért dőlt és vastag?)
Advertisement

Ezt a 15-40 centiméter magas, felemelkedő szárú (általában egyszerű, de lehet elágazó), 1-2 centiméter levélhosszúságú, tojásdad alakú és finoman fogazott növényfajt, aminek a virágai aprók, bíborlila színűek és úgynevezett örvökben állnak a levélhónaljban, illetve illata nagyon hasonlít a borsmenta és a kakukkfű illatára, főleg gyógyhatásáért gyűjtik.

Bélféregűzésre, rovarriasztó, köptető és köhögéscsillapító, emésztésserkentő. Teája szélhajtó, görcsoldó, bélféregűző, epekiválasztást serkentő hatású. Sárgaság ellen is fogyasztják. Vidéken a friss növényt bolhák ellen a szalmazsákba teszik.

Advertisement

Drogjával ( (Pulegii herba) ami illóolajat, keserűanyagot, heszperidin flavonglikozidát, diozmint, gyantát és cseranyagot tartalmaz) azonban vigyázni kell.

Csombormenta ellenjavallat: Óvatosan használandó, mert a drog erősebb hatásúnak ismert. A növény olaja rossz hírű MÉRGEZŐ! hatása miatt. Méhösszehúzódásokat válthat ki, azonban a vetélés előidézéséhez szükséges dózis halálos is lehet!

Advertisement

Előfordulása: árterek, töltésoldalak, mezők. Igényli a tápanyagdús talajt, a jó vizellátást és a sok napsütést. A mérsékelt, és a mediterrán éghajlatú területeken elterjedt.

Íze: pikáns, aromás - 5

Energetikája: Szelet, vizet csökkenti, tüzet emeli.

forrás: wikipedia, javas.hu

Share This Story

Get our newsletter